14.10.2009 г.

свирещите шофьори

Ето това е шибания джаз певец. Пешеходеца качил се в авомобил и натиснал клаксона алогично, аморално, асинхронно и анормално. Изпитваш дребно удоволствие от малкото отмъщение на гадния пронизващо-сресиращ звук. Вървейки по тротоара всяка сутрин имам чувството, че всички тези хора седнали зад воланите са малки дечица обули от онези свирещи буйки, които издават пискливи звуци на всяка крачка. Гордо заявяващи "Вече мога да карам и все съм така шумен".
И студения и мокър, свирещо безобразен Орлов мост тази сутрин ме подсети за великото начало на "Златния телец"....
"Трябва да обичаме пешеходците. Пешеходците представляват по-голямата част от човечеството. Нещо повече — най-добрата негова част. Пешеходците са създали света. Те са построили градовете, издигнали са многоетажните сгради, прокарали са канализацията и водопровода, павирали са улиците и са ги осветили с електрическите лампи. Те са разпространили културата по целия свят, изобретили са книгопечатането, измислили са барута, прехвърлили са мостовете през реките, разчели са египетските йероглифи, вьвели са в употреба самобръсначката, премахнали са търговията с роби и са установили, че от зърната на соята могат да се приготвят сто и четиринадесет вкусни хранителни ястия.
И когато всичко било готово, когато родната планета добила сравнително благоустроен вид, ето че се появили автомобилистите.
Трябва да отбележим, че автомобилът също е изобретение на пешеходците. Но автомобилистите някак изведнъж забравили това. Взели да газят кротките и умни пешеходци. Улиците, създадени от пешеходците, минали във властта на автомобилистите. Паважите станали двойно по-широки, а тротоарите се стеснили колкото тютюнев бандерол. И пешеходците започнали да се притискат изплашени до , стените на къщите.
В големия град пешеходците водят мъченически живот. За тях е
въведено някакво транспортно гето. Разрешават им да пресичат улиците само на кръстовищата, тоест тъкмо на онези места, където движението е най-силно и където косъмът, на който обикновено виси животьт на пешеходеца, най-лесно може да се скъса.
В нашата обширна страна обикновеният автомобил, предназначен, както мислят пешеходците, за мирно превозване на хора и товари, е приел страховитите очертания на братоубийствен снаряд. Той изважда от строя цели редици от членовете на профсъюзите и техните семейства. Ако някой път пешеходецът успее да отскочи изпод сребърния нос на колата, милицията го глобява за нарушаване правилата на уличния катехизис.
Изобщо авторитетьт на пешеходците много се разклати. Те, които дадоха на света такива забележителни хора като Хораций, Бойл, Мариот, Лобачевски, Гутенберг и Анатол Франс, сега са принудени да се кълчат по най-долен начин, само и само да напомнят за своето съществуване. Боже, Боже, когото всъщност няма, докъде ти, когото наистина няма, докара пешеходеца"
Искам да го сложат на билборд точно там при всики автомобилни музиканти или поне началото му.

1 коментар:

Unknown каза...

хубаво е да си пешеходец ;)